Biejein geraap

Deze pagina hebben we in het leven geroepen om ingezonden materiaal gerelateerd aan de straat of de vereniging te plaatsen.
Zo kunnen we samen de historie in ere houden. We zien dus graag jouw bijdrage tegemoet.


Kerstmis In Hegge

Levende kerststal in het Noodkerkje aan de Hettekensweg 1982-1984

Buurtschap Hegge heeft verschillende jaren een levende kerststal georganiseerd  in het Noodkerkje aan de Hettekensweg Nagelbeek 1982-1984. Met als doel geld in te zamelen voor het onderhoud van het Noodkerkje aldaar. Het opzetten van de stal was een initiatief  van Paul Potten inwoner van Hegge in samenwerking met het kerkbestuur van het Noodkerkje. Tijdens de kerstdagen trok deze kerststal zo’n 1600 bezoekers. (zie krantenknipsel De Limburger dec. 1983).

Bron: De Limburger DBLD Mijnstreek Oost , dec. 1983

Krantenartikel - Kerststal in Schinnen

kerststal_1
Maria en St Jozef echtpaar Harrie Engwegen-Overtooms. Vooraan Marc Alofs ,Jean Smeets met grijze baard en Marco Potten als herders op de achtergrond. Het kindje in de kribbe werd afgestaan door de ouders Bisschops-Engelen (Hoensbroek) levende kerststal in het Noodkerkje aan de Hettekensweg 1983)
Kinderen komen kijken naar de levende kerststal georganiseerd door het buurtschap Hegge in het Noodkerkje aan de Hettekensweg te Nagelbeek. Marco Potten herder, mevr. H. Engwegen-Overtooms fungeerde als Maria. De achterwand Os en Ezel werd geschilderd door de meisjes Miranda Fober en haar vriendin Anita Potten beide uit Hegge. De kerststal werd opgebouwd door inwoners van Hegge 1982 ten bate voor het onderhoud van het Noodkerkje aan de Hettekensweg.
Kinderen komen kijken naar de levende kerststal georganiseerd door het buurtschap Hegge in het Noodkerkje aan de Hettekensweg te Nagelbeek. Marco Potten herder, mevr. H. Engwegen-Overtooms fungeerde als Maria. De achterwand Os en Ezel werd geschilderd door de meisjes Miranda Fober en haar vriendin Anita Potten beide uit Hegge. De kerststal werd opgebouwd door inwoners van Hegge 1982 ten bate voor het onderhoud van het Noodkerkje aan de Hettekensweg.
Levende kerststal Monique Smeets met blokfluit. Jozef, Frans Nevels, Maria, mevr. Jose Ubachs en Armond Meijers als herder.  Het levende kerstkindje werd afgestaan door het echtpaar Ubachs- Haerden. Noodkerkje Hettekensweg 1983.
Levende kerststal Monique Smeets met blokfluit. Jozef, Frans Nevels, Maria, mevr. Jose Ubachs en Armond Meijers als herder. Het levende kerstkindje werd afgestaan door het echtpaar Ubachs- Haerden. Noodkerkje Hettekensweg 1983.
Marco Potten als herder  levende kerststal  in het Noodkerkje aan de Hettekensweg 1984
Marco Potten als herder levende kerststal in het Noodkerkje aan de Hettekensweg 1984
Levende kerststal 1983 in het noodkerkje aan de Hettekensweg te Nagelbeek. Monique Smeets herderin, Max Hazelier herder, Maria , mevr. H. Engwegen Overtooms. Herder met grijze baard Jean Smeets, Marco Potten en Harrie Engwegen met cape als St. Jozef. Achterwand geschilderd door Mirande Fober en Anita Potten. Voorgrond midden als herder  Marc Alofs. Het kindje Jezus  Tommy Bisschops werd afgestaan door het echtpaar Bisschops- Engelen (Hoensbroek).
Levende kerststal 1983 in het noodkerkje aan de Hettekensweg te Nagelbeek. Monique Smeets herderin, Max Hazelier herder, Maria , mevr. H. Engwegen Overtooms. Herder met grijze baard Jean Smeets, Marco Potten en Harrie Engwegen met cape als St. Jozef. Achterwand geschilderd door Mirande Fober en Anita Potten. Voorgrond midden als herder Marc Alofs. Het kindje Jezus Tommy Bisschops werd afgestaan door het echtpaar Bisschops- Engelen (Hoensbroek).
Levende kerststal in het Noodkerkje aan de Hettekensweg 1983.Kindje Jezus: Tommy Bisschops, Maria: mevr. Ans Bisschops –Engelen, St Jozef:Jos Bisschops.  Herder met baard: Jean Smeets, naast hem Marco Potten. Staande rechts als herder Max Haselier, zittend als herdertje Marc Alofs.
Levende kerststal in het Noodkerkje aan de Hettekensweg 1983.Kindje Jezus: Tommy Bisschops, Maria: mevr. Ans Bisschops –Engelen, St Jozef:Jos Bisschops. Herder met baard: Jean Smeets, naast hem Marco Potten. Staande rechts als herder Max Haselier, zittend als herdertje Marc Alofs.
Houten noodkerkje aan de Hettekensweg 1983, voormalige kleuterschool, waar iedere zaterdag avond een H. Mis plaats vond voor oudere bewoners Hegge-Nagelbeek. Tevens werd in verschillende jaren in dit gebouw een levende kerststal georganiseerd, door het buurtschap van Hegge ronde de kerstdagen.
Houten noodkerkje aan de Hettekensweg 1983, voormalige kleuterschool, waar iedere zaterdag avond een H. Mis plaats vond voor oudere bewoners Hegge-Nagelbeek. Tevens werd in verschillende jaren in dit gebouw een levende kerststal georganiseerd, door het buurtschap van Hegge ronde de kerstdagen.

Ingezonden door Paul Potten, 22-11-2014


Lisa Kierkels

Deze krasse “jonge vrouw” wed. Lisa Kierkels woonde te Hegge deed nog alle w.z.h in haar moestuin op 85 jarige leeftijd. Ze was gehuwd met Leo Kierkels, het was een zeer groot gezin. Een van haar zonen sneuvelde in IndiĂŤ. (zie herdenk is monument te Schinnen). Ik heb deze foto gemaakt in het
voorjaar van 1985.

Vele oude inwoners zullen haar nog herinneren.

image

Ingezonden door Paul Potten, 22-07-2014


Speeldag 1981 fam. Derez

Dit is een speeldag in 1981 met kinderen die in Hegge woonde in de zomer van 1981 op de huisweide van de fam. Paul Derez.

20140729123923_01 Kinderen van Hegge speeldmiddag 1981

Ingezonden door Paul Potten, 29-07-2014


Achterkant boerderij Petri

Achterkant boerderij Petri op de splitsing Nagelbeek naar Hegge in 1981. Gezien vanaf de Hettekensweg.
D
e hoogspanningsmasten langs de achterkant van Hegge bestonden toen nog, eveneens met op alle daken TV masten.

Achterkant boerderij Petri 1981

Ingezonden door Paul Potten, 22-07-2014


 

Mariabeeld

Dit Mariabeeld stond vroeger in het Noodkerkje van Nagelbeek Hegge.
H
et is/was afkomstig van de zusters Achter De Bogen in Maastricht. De sokkel werd gemaakt door Sjuul Driessen inwoner van Hegge. Na de sluiting van het Noodkerkje zorgde beide dames Barbara Smeets en Tiny Potten beide uit Hegge dat het beeld een nieuwe bestemming kreeg in de mooie tuinkapel bij het verzorgingshuis Lemborg te Sittard.

Mariabeeld Noodkerkje Hettekensweg Nagelbeek 1998

Ingezonden door Paul Potten, 03-08-2014
Foto Paul Potten 1998


 

Hegge 1970

De foto die ik zaterdag 9 aug. 2014 zag staan in de Regio Limburger Sittard-Geleen herkende ik direct.
Limburgs Dagblad plaatste bijna 45 jaar geleden deze foto om precies te zijn 13 mei 1970,als kop bij het krantenartikel naar aanleiding van een ingezonden brief (ondergetekende) over de slechte staat van het wegdek in Hegge in Schinnen en mede door een vreselijk ongeval van mijn dochter een 6 jarig kind Anita Potten in deze straat.

 

P1110129

Rechts boerderij van Marieke, Victor en Harrie Snackers te Hegge. De mijnwerkersbus Jacobs uit Schimmert kwam door de straat om de mijnwerkers naar de St. Emma te brengen. Aanleiding van deze foto met het krantenartikel uit (13 mei 1970) was dat een actie comité “Wijkbelangen Hegge” zich inzetten om hun straat op te knappen en te voorzien van een riolering met trottoirs.

Op 2-10-1971 werd de vernieuwde straat feestelijk heropend door Burgemeester A.Kurvers en Anita Potten.

Groeten Paul Potten,
Oud inwoner van Hegge.
Thans wonende Donatusplein 14
6135 JV Sittard.
potten@home.nl

Ingezonden door Paul Potten, 09-08-2014


 

Openingsfeest van de nieuwe weg in 1971

Buurt kinderen van Hegge in 1971 Buurtkinderen uit Hegge in 1971

Ingezonden door Paul Potten, 09-08-2014


 

Oudste inwoonster Hegge (aug. 2014)

Rika Notermans is op dit moment de oudste inwoonster in Hegge.

Gezuster Noterman uit Hegge

Ingezonden door Paul Potten, 15-08-2014


Goed eten in Hegge

Jan Meulen Hegge 122 aan het slachten te Hegge  1981

Dat in Hegge goed gegeten werd zie je op deze foto en behoeft geen uitleg meer.

Ingezonden door Paul Potten, 15-08-2014


 

Harrie en Marieke Snackers

Harrie en Marie Snackers inwoners van Hegge

Deze zeer oude foto uit 1933 waarop staat Harrie Snackers met zijn zus Marieke, woonde in Hegge. Hun boerderij werd afgebroken in 1970.

Foto werd beschikbaar gesteld door wed. Mia Eussen oud inwoner van Hegge.

Ingezonden door Paul Potten, 15-08-2014


 

Mevr. Wichers- mevr. Meulenberg met dochter Marijon en Anita

Deze foto is 48 jaar geleden gemaakt bij het weiland waar nu Frans Nevels woont.

Hegge was in 1966 nog een landelijk gebied. De Hegger-Dorpsstraat had nog geen trottoirs. Langs de kant van de weg waren nog open goten, gezien er nog geen riolering was. Deze werd aangelegd samen met een nieuw wegdek in 1970. 

Mevr. Wichers maakt een praatje met haar buurtbewoners de familie Meulenberg. (Trout Meulenberg, met dochter Marion en haar kleindochter Anita Potten van 2j. ) Mevr. Wichers woonde destijds in het witte langwerpig gevelhuisje waar nu de fam. Frans Krijen woont.

Ingezonden door Paul Potten, 15-08-2014


 

Fam. J. Haerden-Mobers in Hegge, ca. 1965

Jozef Haerden met zijn vrouw Anna

Jozef (Zefke)Haerden met zijn vrouw Anna Mobers samen op een foto. Dit echtpaar woonde in Hegge nr.91.Het zal wel een feest-of rustdag zijn geweest gezien Jozef met stropdas en paard “Poal” samen op de foto gaan in de huisweide achter hun boerderij. Aan de horizon zien we het bekende “ Klompenmakers boschje “ later genoemd Heggerboschje .De achterliggende weilanden noemde men “op den Tekker”   (Foto ca. 1965). Het voetpad in de weide liep bergop naar Trienegats richting waar nu het moordkruis nog staat.[1]

[1] Plaatselijke benamingen in den ouden tijd die meestal nog bestaan. Zie bijdrage tot de geschiedenis van Voormalige heerlijkheid Schinnen, blz. 25. H. Pijls brgm. Schinnen.

Jozef Haerden voor zijn gerestaureerde boerderij in Hegge 2004

Foto uit 2004. Jozef (Zefke) Haerden voor zijn verbouwde boerderij te Hegge nr. 91.
De poort in de linker voorgevel is later dichtgemetseld en van de bestaande koeienstal er achter werd een woonhuis gecreĂŤerd door de fam. Berkers.

Ingezonden door Paul Potten, 05-09-2014