Verslag: EK voetbal 2012

Vandaag begint voor het Nederlands elftal het Europees Kampioenschap voetbal.
Na de officiële aftrap gisteravond in de wedstrijd van Polen – Griekenland zal vanavond de beurt zijn aan het Oranje legioen om hun mannetje te staan tegen Denemarken.

Als buurt hebben we de laatste dagen voorbereidingen getroffen en het voetbalpaviljoen bij familie Vliegen weer opgetrokken.
We hebben er alles aan gedaan om er weer een gezellige boel van te maken de komende weken zodat we gezamenlijk de wedstrijden van ons Oranje kunnen volgen.

Op deze pagina zullen we kort verslag doen van de wedstrijden, de sfeer in de tent en zullen we de sfeerfoto’s van iedere wedstrijd plaatsen na de wedstrijd. Dat belooft dus weer een spektakel te worden dat je niet mag missen.
Vanaf plek deze plek zeg ik: samen op naar de finale!

Opbouwen

Op donderdag 7 juni zijn we gestart met het opbouwen van de tenten en het bij elkaar slepen van de benodigde spullen. We kregen hulp van enkele welwillende buurtbewoners zodat we de eerste tent vrij vlot haden staan.
We hadden nog redelijk geluk met het weer gezien we de 8 meter tent hebben kunnen opbouwen bij droog weer. De tent stond nog maar net of we kregen een goede regenbui in categorie 7 naar mijn mening.
Onder de grote tent hebben we droog de 6 meter tent kunnen opbouwen waarna we na de regenval de tent op de juiste plek konden zetten. Met enkele zwarte zeilen hebben we beide tenten verduisterd omdat we uit verleden jaren weten dat zonlicht niet de beste vriend is van de beamer. Rond de klok van tien waren de werkzaamheden voor dag 1 zover voltooid en werd er nog gezellig na gekletst.

De vrijdag werden de laatste zaken voor de inrichting gehaald op diverse adressen en werd de tent ingericht.
Alle oranje snuisterijen werden weer uit de kast gehaald en bij elkaar verzameld. Het is ons gebleken dat je met de Oranjekoorts elke twee jaar een grote diversiteit aan prullaria bij elkaar weet te verzamelen. We hebben de tent in ieder geval weer goed weten te kleuren.
Natuurlijk werd er ook aandacht besteedt aan beeld en geluid, de diverse apparatuur werd uitvoerig getest, dit gebeurde tijdens het kijken naar de tweede wedstrijd van dit EK Rusland – Tsjechië.

Zoals je kunt lezen zijn wij er in ieder geval klaar voor vanavond. We hopen dus dat jullie allemaal erbij zijn want er is plek genoeg in ons Oranje buurtpaviljoen.

Nederland – Denemarken

De wedstrijd werd door een veertigtal buurtbewoners en vrienden gezamenlijk bekeken in onze voetbal-arena, gelegen Hegge 78. We hadden hoge verwachtingen van het Nederlands elftal.
Ofschoon een ieder als “bondscoach” een ander elftal in het veld gebracht zou hebben, moesten we het doen met de elf van Bert. Vooraf werd gepouled. Zelfs een uitslag van 6-0 werd hierin voorspeld. Uiteindelijk werd het een grote teleurstelling. Nederland verloor met  1-0 van Denemarken. Vooraf leek dit de gemakkelijkste tegenstander uit de poule.

Toch was er voor een deelnemer aan de poule nog een lichtpuntje; Tilly had de eindstand namelijk goed voorspeld. De gewonnen prijs werd opgedragen aan de winnaar van de volgende poule. De bal is dus nog steeds in het spel.

Daarna werd nog de wedstrijd Duitsland – Portugal bekeken. Het Duits elftal won deze wedstrijd met 1-0.  De volgende wedstrijd is Nederland – Duitsland. Nederland moet die wedstrijd winnen, anders zijn ze uitgeschakeld  om nog een goede kans te maken om door te gaan.

Duitsland – Nederland

Na de teleurstelling van afgelopen zaterdag was dit de wedstrijd waar uiteindelijk een groot deel van Nederland van overtuigd was dat we gingen winnen. Alle hoop was erop gezet dat we onze oosterburen wel even lieten zien wat Oranje kan.

Deze stemming was ook merkbaar in de poule die onder onze bezoekers werd gehouden; weer zagen we de 6 tegen 0 voor Oranje (afkomstig van dezelfde buurtbewoner :) maar velen waren Nederland net zo gunstig gestemd.
Ook deze wedstrijd werd weer goed bezocht met een 45-tal bezoekers.

De stemming sloeg om nadat Duitsland scoorde in de 24e minuut. Er werd an alle kanten geopperd dat er meer gevoetbald moest worden door onze jongens. Toen vlak voor rust (38e minuut) er een 2-0 voor Duitsland viel leek de hoop in de tent zijn dieptepunt te bereiken.
Nadat een enkeling zijn zinnen op andere zaken had gezet en er door de ander eens goed gediscussieerd was over de opstelling en de spelvorm was er, na rust in de 74e minuut nog even hoop toen Nederland een tegendoelpunt scoorde. Helaas bleek dit al snel te laat en werd er afgefloten met een stand van 1 tegen 2.

In de poule waren er drie personen welke de eindstand juist hadden voorspeld, door loting ging de prijs uiteindelijk naar Rutger van der Leeuw.

Nederland – Portugal

Na de teleurstelling van de twee voorgaande wedstrijden hadden de meeste nog weinig hoop dat het nog wat worden zou.  Zondag 17 juni om 20.45 uur moest het dan gebeuren.

Er waren toch nog een veertigtal personen naar de tent gekomen om gezamenlijk de wedstrijd te bekijken. Dit was dan de laatste strohalm. Het Nederlands elftal moest winnen met 2-0. De opstelling was op drie plaatsen gewijzigd. Het begon hoopvol. In de 11 minuut scoorde het Nederlands elftal. Daarna viel het weer terug naar het oude niveau. Op het eind was het 2-1 voor Portugal en Nederland was uitgeschakeld.

Op dinsdag  19 juni werden de tenten afgebroken.